Navigare Necesse Est! Hop on-board – Welcome to the blog Navigare necesse est, a blog about sailing and food & drink on-board. It is about cruising among all the islands of the Baltic sea and the archipelago of Stockholm especially. The archipelago around Stockholm has over 20.000 islands and islets and it is very dear to me and it is among these I have my home harbor. About me: I, Tyra the author of this blog live on a rather small island near the town Vaxholm. I have the Coastal Skipper Certificate and this Coastal Skipper Certificate is the second level of the official Swedish nautical training courses for recreational boat drivers. I love night navigation and has an in-depth knowledge of both day and night navigation, 'close to shore' as well as offshore. The Coastal Skipper Certificate is compulsory for the sailing of boats larger than 12 x 4 meters. Our boat is not that big at all but you never know one day perhaps I really need it. Although I'm sometimes the Captain of the boat and enjoys it I think I am more than willingly to spend a lot of time down in the galley. I just love to cook and bake on-board and I'm lucky I don’t get seasick below deck as many people unfortunately do, the only problem when cooking on-board is when it is leaning too much to one side and if we are going on the wrong tack. View my profile.



Wednesday

Mat ombord - Bröd

Vår familj älskar verkligen att laga mat ombord på båten. Helst vill vi ha en lätt men delikat lunch, fika med färskt kaffebröd och en trerätters middag. Är det någon som går upp lite tidigare och bakar morgonbröd blir det en extra fin start på dagen. Att få vakna av doften av nybakade scones är ju bara så härligt. Jag tycker att degen jäser mycket bättre på sjön, jag vet inte om det kanske kan vara den fuktiga luften....

Frukost bröd med russin

Smulpaj på ett litet kick.
Tips - Blanda ihop en större mängd av de torra ingredienserna plus smör till pajer, lägga dem i småpåsar och ha dom i kylen. Tag sedan fram en påse och strö över lämplig frukt och grädda tills den är fint brun.


Det här är en Skånsk Äppelkaka.

Färdig att avnjuta på Möja fjärden till en kopp med nybryggt kaffe.

Kokostoppar är också en favorit, gott till kaffet och de fungerar perfekt om man blir lite sötsugen efter middagen eller så. Inte alls svårt att göra och dessutom går det snabbt. Mycket hållbara.

Kokostoppar

Skepp o'hoj, TYRA

Ps. I somras gjorde jag en jättegod marmelad ombord. Tomatmarmelad med citron och mandel här hittar du det receptet passar perfekt till ett rustikt bröd och en vällagrad ost.

2 comments:

Maria said...

Kokostoppar - Kokosbusserl here in Austria! Yummee!

Wienermädel + Co said...

Ich kann es nicht glauben - hast du diese Kuchen an Bord gebacken?

Wunderschöne Segelbilder - traumhafte, zauberhafte Stimmung.

Liebe Grüße