Navigare Necesse Est! Hop on-board – Welcome to the blog Navigare necesse est, a blog about sailing and food & drink on-board. It is about cruising among all the islands of the Baltic sea and the archipelago of Stockholm especially. The archipelago around Stockholm has over 20.000 islands and islets and it is very dear to me and it is among these I have my home harbor. About me: I, Tyra the author of this blog live on a rather small island near the town Vaxholm. I have the Coastal Skipper Certificate and this Coastal Skipper Certificate is the second level of the official Swedish nautical training courses for recreational boat drivers. I love night navigation and has an in-depth knowledge of both day and night navigation, 'close to shore' as well as offshore. The Coastal Skipper Certificate is compulsory for the sailing of boats larger than 12 x 4 meters. Our boat is not that big at all but you never know one day perhaps I really need it. Although I'm sometimes the Captain of the boat and enjoys it I think I am more than willingly to spend a lot of time down in the galley. I just love to cook and bake on-board and I'm lucky I don’t get seasick below deck as many people unfortunately do, the only problem when cooking on-board is when it is leaning too much to one side and if we are going on the wrong tack. View my profile.



Food on board



Samlade höjdpunkter från köket ombord.
En salig blandning av smårätter,
 efterätter, snacks, bröd och annat.

Ruffovic







Gremolata från Lombarderiet, Italien

En fantastiskt god liten smaksättare till grillat, pasta eller bara på en bit grillat/rostat bröd





Smulpaj med röda bär från trädgården

Enkelt med vansinnigt gott och mycket uppskattat.






Sittbrunns lunch

Kall tunt skivad vattenmelon med fetaost, lite pinjenötter och ruccola sallat. efte en sådan här rosévinslunch så blir det till att ligga för ankar resten av dagen.






Spaghetti  middag på HANÖ

Spaghetti med köttfärssås, färsk basilika 'Genovese från båtens "trädgård", riven parmesan och nymald peppar...Buono!








Valnötskaka med kardemumma

En halv satts med sockerkaksmet, tillsätter sedan generöst med grovmalen kardemumma och hackade valnötter. Garnera med valnötshalvor och grädda den i ugnen tills det att den är gyllenbrun 







Penne med tomatsås och aromatiska kryddor från trädgården 
Lättlagat och gott, speciellt en sådan här dag som på bilden. Ruggigt väder i Kalmarsund.




Favorittomaten!
Goldman's Italian/American tomato






Basrecept på bröd 






Sittbrunns lunch igen...



Bröllopslunch (Victoria och Daniel)
Träsko Storö