Navigare Necesse Est! Hop on-board – Welcome to the blog Navigare necesse est, a blog about sailing and food & drink on-board. It is about cruising among all the islands of the Baltic sea and the archipelago of Stockholm especially. The archipelago around Stockholm has over 20.000 islands and islets and it is very dear to me and it is among these I have my home harbor. About me: I, Tyra the author of this blog live on a rather small island near the town Vaxholm. I have the Coastal Skipper Certificate and this Coastal Skipper Certificate is the second level of the official Swedish nautical training courses for recreational boat drivers. I love night navigation and has an in-depth knowledge of both day and night navigation, 'close to shore' as well as offshore. The Coastal Skipper Certificate is compulsory for the sailing of boats larger than 12 x 4 meters. Our boat is not that big at all but you never know one day perhaps I really need it. Although I'm sometimes the Captain of the boat and enjoys it I think I am more than willingly to spend a lot of time down in the galley. I just love to cook and bake on-board and I'm lucky I don’t get seasick below deck as many people unfortunately do, the only problem when cooking on-board is when it is leaning too much to one side and if we are going on the wrong tack. View my profile.



Tuesday

Unity of Opposites

Ha, ha, jag skrev ett inlägg om Yin & Yang 'Tyras Trädgård' om Unity of opposites och det är precis det som det blir på nästa seglats. Då skall hela familjen mamma, pappa och två vuxna flickor ut och segla. 4 olika och starka viljor som skall enas om mat, destinationer och sätt att komma dit,vilka spel som skall spelas etc.etc. Det skall bli så kul, jag ser verkligen fram emot det. Vi brukar ha roligt på våra 'möten'.

TYRA

Monday

Styrbord & Babord

Jag är lite smått förtjust i prickar! Crazy, I know men jag tycker det är kul att leta prickar och märken. Vädersträcksmärkerna i synnerhet. Snygg röd prick.
Utmärkning av fiskeredskap.
Fiskeredskapens prickar kallas också vakare. Vakare kan vara försedda men klot, kryss och flaggor. Flaggor som även har ett klot eller kryss på sig är inte överseglingsbara! Tänkt på det, för det är inget kul att få nät eller rep i propellern. Vakare med 2 flaggor står i västsektorn (inkl. nord) och med en flagga ostsektorn (inkl. syd).
Sedan kan man träffa på endast klot. Där är reglerna följande ett klot är för redskap kortare än 50 meter och överseglingsbart. 2 klot kortare än 300 meter och även det skall vara överseglingsbara. Jag har åkt över Hanöbukten en gång för många år sedan och fick då in ett nät i propellern, ajajaj inget kul varken för oss eller fiskaren.

Kom ihåg att titta i papperskortet och kontrollera farledsriktningen annars kan det bli ödestiget.
Årets sommarplagg - överlevnadsdräkt! men vad i herrans namn har hon på huvudet? - Tja det är för att det blåser så mycket från "fel håll" och då får man hår i ansiktet :( finns ingetvärre!

SEA U Tyra!

Stora Rör & Badboy

"Gammelfarmors" ställe på Stora Rör, Öland. Faster Gertie sitter och läser på verandan.
Blå Jungfrun ligger som en liiiten juvel vid horisonten. En fantastisk morgon då solen värmde våra värmeträngtande kroppar. Tänk att det är mitten av juli och sommarens segelplagg är fortfarande överlevnadsoverallen! Den här dagen fick vi faktiskt lufta benen och lätta på mössan!Första glimten av Blå jungfrun.
Blå Jungfrun är den mytomspunna granitön i Kalmarsund. Den är Sveriges minsta nationalpark. Det här ar platsen "Blåkulla" som häxorna enligt sägnen flyger till påsktid. Det finns en liten passagerarbåt som går från Byxelkroks hamn varje dag under sommaren. Vi åkte inte för nära Blå Jungfrun, man är ju ruffhäxa ibland och man vet ju aldrig vad som kan hända om man kommer för nära!
Stora Rörs hamn, Öland

Badboy! nej det är ju min badpojke, ett litet ordskämt á la Bobo.
Hubbe på piren i Stora Rör. 16 grader varmt i vattnet. Burr! Men det är ju skönt efteråt.

Skepp o'hoj

TYRA

Saturday

Fast mark under fötterna.

Åter i hemmahamnen igen efter en fantastisk resa.


Våran ambition var att inte ha något speciellt mål. Men om vi kanske skulle kunna nå Bornholm skulle det vara fantastiskt. Så blev det nu inte! Vi kom ner till Stora Rör på Öland. Hubbes släkt har ett underbart ställe nästan nere i hamnen. Där kan man sitta på verandan i timmar och se på alla båtarna som passerar i Kalmarsund. Det blir aldrig tråkigt, så omväxlande, mycket himmel och hav att betrakta. Vanan trogen badade Hubbe vid piren i Stora Rör. Man tvagar sig i havet vid piren var morgon, farmor gjorde det var dag ända in i oktober sa Hubbe. Så detta gjordes även vid detta besök. Vindarna var fantastiska segelvindar oftast mellan 5-11 meter per sekund men även starkare. Två dagar hade vi över 16 m/sek och det är för mycket för mej. Mycket kryss blev det, det var praktiskt taget sydvästliga vindar mest varje dag. Därför kom vi inte längre än till Öland heller. Båten som är en Jeanneau 36 fot seglar fantastiskt och känns riktigt bra och mycket trygg i tufft väder. Däremot är den inte bäst på att gå högt på kryssen och mycket kryss blev det som sagt!

Bymoln - Överlevnadsoverall - Fästingar - Nödhamn - 'Sveavägen' - Mat & Dryck

Bilder och mer om resan kommer inom kort, bildmaterialet är på annan ort.

Sea U / TYRA

Friday

07-07-07 Navigare necesse est

Vilket datum !
07.07.07



Hittade ett par sidor med signalflaggorna och deras betydelse. Det kan vara bra att ha, jag gillar verkligen flaggor. Vi hade stor flaggning på midsommarafton, det var så fint.


Midsommar med stor flaggning och svenskt väder.



Signalerna kan koppas samman och vid festliga tillfällen flaggar man "över topp" med hela stället. Det kallas stor flaggning och den korrekta ordningen är från för till akter:
A, B, C, 1, D, E, F, 2, G, H, I, 3, J, K, L, 4, M, N, O, 5, P, Q, R, 6, S, T, U, 7, V, W, X, 8, Y, Z, 9, Noll


SEA U! Tyra

All clear, ready for take-off!

Navigare Necesse Est!


Semester, äntligen. Nu lättar vi ankar.


Idag är det en helt vanlig fredag kväll. Spaghetti e filetto di maiale al limone, Mmm bueno! Till det ett halvsträäävt rödtjut från Toscana. Jag vill inte måla ut det för mycket, det var faktiskt riktigt gott. Det känns att det är något speciellt idag .... semester. I morgon skall jag bara jobba några timmar, det är lördag i Vaxholm, sommar och mycket folk på sta'n så det går fort. Sedan bär det av! Norr eller söderut? Tja, vi får väl se vart vindarna bär oss. För första gånger har vi inte planerat någonting! wow... det känns fantastiskt.

Metereologen (han som är en luring) har sagt att det skall bli meget dåligt väder framöver, ojoj vad gör man? Man måste ju se optimistiskt på det i alla fall.

Vad kan man göra om det regnar? Baka, javisst, jag måste packa ett "bakkit" det är ju sagolikt med varma muffins eller scones, ellerhur? Vad kan man mer göra? Spela kort? Yes, två nya kortspel....skratta inte nu fågelspelet och fiskspelet. ( Hubbe is going to love it...NOT) Och sedan....kanske som hundarna när vädret är dåligt.....ops... nej men sedan har vi faktiskt böckerna.

Två "vanliga" böcker har jag tagit med mej, två deckare av Stieg Larsson som man bara måste läsa enligt Lena min svägerska. Det är av Lena jag fått böckerna..

Utöver sedvanliga deckare:

  1. The Organic Gardener's HANDBOOK of Natural Insect and Disease Control. (Låter som en bestseller ellerhur?)
  2. The Vegetable Gardeners's BIBLE (ännu en hit.)

  3. The Edible garden. ( tja va säger man)



Jag lovar att det inte skall bli en massa trädgårdsbilder nu under semestern. En och annan naturbild kanske that's all. Je promise!


Skepp o'hoj! SEA U/ Tyra


Hur var det nu? Styrbord-babord, akter om tvärs, *** jag backar. fög. dög. & rättvisande nord......